Muziekvereniging Excelsior

 

De avondvullende muzikale komedie De Mislukte Maestro die wij samen met het Gouds Muziektheater opvoerden was een groot succes!

Hoe zat het ook alweer? Het verhaal was een eigentijds komisch misdaadmysterie zoals geschreven door Agatha Christie. Een harmonieorkest is op zoek naar een nieuwe dirigent. Deze nieuwe maestro komt een misdaad op het spoor en wordt vermoord. Hoe is het gekomen? Wie heeft het gedaan? De concurrent? Iemand van het harmonieorkest? De penningmeester? De producer?

Het publiek was in groten getale naar de grote zaal van De Drie Maenen gekomen voor de ontknoping van de moord op de mislukte maestro. Het nietsvermoedende publiek schrok zich een hoedje toen ons harmonieorkest, onder leiding van onze echte dirigent Jesse Zandee, muziek van de musical The Jungle Book speelde en er ineens ijselijke kreten te horen waren. Even later bleek dat mislukte maestro Theodoor van Noorwegen vermoord was. Onze leden waren natuurlijk onschuldig en de politie-inspecteur startte een groot onderzoek op.

Voor de gelegenheid had het Gouds Muziektheater (GMT) een ingenieus decor ontworpen waarmee het publiek terugging in de tijd. Er bleek nog iemand van het harmonieorkest te zijn die de nieuwe dirigent had willen worden. De concurrenten gingen de strijd met elkaar aan met het mooi gezongen 'Alles wat jij kan, kan ik beter' (Anything you can uit de Broadway musical Annie Get Your Gun). Ook had de mislukte maestro in het geheim een verhouding met een ander lid van het harmonieorkest. Een van de hoogtepunten van de avond was het mooi gezongen duet 'Het gaat om jou en mij' (I have a love uit de musical Westside Story).

Tijdens de muzikale komedie waren er meer dan twintig muziekstukken en liedjes te horen. Op melodieën uit bekende oude en nieuwe musicals zoals Pirates of Penzance, Beauty and the Beast, Westside Story, Cerantola, Oklahoma en Frau Luna waren voor de voorstelling nieuwe teksten geschreven. De dirigent van het Gouds Muziektheater en onze dirigent hadden de muziek bewerkt voor ons harmonieorkest. En onze leden maakten niet alleen muziek, maar deden ook mee met het toneelstuk.

Na tranentrekkende taferelen (Questo è un nodo uit La Cenerentola) werd de dader in de boeien geslagen en werd gezamenlijk afgesloten met het groots uitgevoerde finalenummer Het is voorbij (Be our guest uit de musical Beauty and the Beast). Het GMT en ons harmonieorkest kregen een welverdiende staande ovatie.

De muzikale komedie was zo’n groot succes dat er zelfs al gesproken wordt over een herhaling of een vervolg van de samenwerking tussen onze verenigingen. Het GMT is een amateur-zang- en toneelvereniging die voortkomt uit de Goudse operette en in 2023 haar 50-jarig bestaan viert.

De voorstelling werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage vanuit het VSBfonds, waarvoor onze hartelijke dank!